Wednesday, August 29, 2012

solid food

6 bulan...
1) kacang buncis (1st solid food)
2) avokado
3) pear
4) epal
5) peas
6) pisang ---> laju makan pisang, manis kot
7) oat
.
.
.
.
7 bulan...
1) zucchini + beras dari sarawak (syifa & naufal pun tumpang sekali)
2) avokado + pisang ---> macam tak best je pun
3) avokado + kurma ---> yg ni best
4) sweet potato ---> syahmi macam tak minat sangat
5) labu + beras sarawak ---> kukus labu + sedikit halia, masa blend jangan campurkan halia...


*6 & 7 bulan masih lagi tapis makanan. Baru ni balik raya tertinggal la plak penapis kat umah PIL.
*Hand blender philips memang best... recommended...
*Food Steamer Cornell pn ok (padahal ada je pengukus yg kat atas api)... recommended jugak...
*avokado & pisang paling senang nak buat ---> blender je terus tapis
*beli avokado yg agak2 belum masak sangat, biar masak di rumah, pernah beli avokado yang dah masak di pasaraya, memang tak elok...
*setakat ni zucchini & avokado yg ok beli kat jusco AU2... kat belah ipoh kat mana yg ok ek? hmm...

mood tgh boring buat power pumping, baru terhegeh2, hambik beraya sakan dgn pam2 pun beraya... lama betul tak update blog, mcm ada org nak baca...


No comments: