Wednesday, February 20, 2013

Aplikasi Teknik Nabi - Speechless


Cuti Tahun Baru Cina selama 10 hari. Kami ke sekolah semula pada hari Selasa. Jangkaan saya tiada perhimpunan pada hari ini kerana perhimpunan diadakan setiap hari Isnin. Di sekolah, kami dimaklumkan ada perhimpunan pada hari ini. Mungkin disebabkan pada hari ini juga Penyelia Petang yang baru mula bertugas. Disebabkan saya bertugas pada minggu sebelum Tahun Baru Cina, saya akan membuat ucapan laporan mingguan. Ketika nyanyian lagu Negaraku dan sekolah, otak saya ligat berfikir untuk menyusun ayat pujian kepada pelajar. Saya mulakan ucapan dengan ayat pujian (pelajar-pelajar Tingkatan Satu dan Peralihan) seperti berikut:

"Cikgu kagum, kamu semua datang ke sekolah dengan begitu bersemangat, walaupun kita bercuti selama 10 hari sempena Tahun Baru Cina. Cikgu-cikgu boleh mengajar kamu. Kamu boleh belajar. Apabila kamu berusaha, saya pasti kamu akan lulus peperiksaan dengan cemerlang."

Sebenarnya selepas membuat pengumuman kelas terbersih dan terkotor, saya juga memuji tetapi saya lupa skripnya.

Saya tidak pasti perasaan pelajar-pelajar selepas dipuji, kerana di atas pentas pandangan saya seolah-olah seperti tidak dapat melihat muka pelajar-pelajar. Selesai ucapan, seorang guru berbangsa cin@ yang hampir sama dengan umur mak saya, memuji pula saya. Katanya saya bersemangat, dari 1 kali like hingga ke 3 kali like beliau berikan. Beliau amat berminat dengan teknik nabi, saya pula yang speechless untuk menerangkan kepada non-muslim tentang teknik nabi.  Silap saya, sepatutnya peluang tersebut digunakan untuk memperkenalkan Nabi Muhammad SAW.

Tanpa disedari juga, seorang pelajar saya membaca post di wall facebook. Kebanyakannya adalah info teknik nabi yang saya share. Pelajar ini bertanya tentang info yang saya share, katanya dia tidak faham. Oh peluang lagi, untuk memperkenalkan Nabi Muhammad SAW, tetapi saya speechless.

Allahuma solli 'ala Muhammad.

p/s: Saya adalah seorang guru yang mengajar di SMJKC.

Wednesday, August 29, 2012

solid food

6 bulan...
1) kacang buncis (1st solid food)
2) avokado
3) pear
4) epal
5) peas
6) pisang ---> laju makan pisang, manis kot
7) oat
.
.
.
.
7 bulan...
1) zucchini + beras dari sarawak (syifa & naufal pun tumpang sekali)
2) avokado + pisang ---> macam tak best je pun
3) avokado + kurma ---> yg ni best
4) sweet potato ---> syahmi macam tak minat sangat
5) labu + beras sarawak ---> kukus labu + sedikit halia, masa blend jangan campurkan halia...


*6 & 7 bulan masih lagi tapis makanan. Baru ni balik raya tertinggal la plak penapis kat umah PIL.
*Hand blender philips memang best... recommended...
*Food Steamer Cornell pn ok (padahal ada je pengukus yg kat atas api)... recommended jugak...
*avokado & pisang paling senang nak buat ---> blender je terus tapis
*beli avokado yg agak2 belum masak sangat, biar masak di rumah, pernah beli avokado yang dah masak di pasaraya, memang tak elok...
*setakat ni zucchini & avokado yg ok beli kat jusco AU2... kat belah ipoh kat mana yg ok ek? hmm...

mood tgh boring buat power pumping, baru terhegeh2, hambik beraya sakan dgn pam2 pun beraya... lama betul tak update blog, mcm ada org nak baca...